Semințele Chia au intrat rapid în lista super-alimentelor. Sunt ușor de digerat dacă sunt preparate corespunzător și sunt un ingredient extrem de versatil, putând fi integrat rapid în rețete diverse. Originare din Mexic, semințele sunt prețioase pentru proprietățile lor medicinale și valoarea lor nutrițională.
Beneficiile semințelor Chia includ menținerea unei pieli sănătoase, reducerea semnelor de îmbătrânire, susținerea inimii și sistemului digestiv, forța oaselor și mușchilor. Mai mult, s-a descoperit faptul că acestea au o influență pozitivă și în controlul diabetului zaharat.
Profil nutrițional
- Fibră dietetică (11g – 42% valoare zilnică recomandată)
- Proteină (4,4 g – 9% RDV)
- Acizii grași omega-3 (4915 mg)
- Aucizii grași omega-6 (1620 mg)
- Calciu (77 mg – 18% RDV)
- Cupru (0,1 mg – 3% RDV)
- Fosfor (265 mg – 27% RDV)
- Potasiul (44,8 mg – 1% RDV)
- Zinc (1,0 mg – 7% RDV)
Chia conține, de asemenea, acizi grași esențiali alfa-linolenic și acid linoleic, mucină, stronțiu, vitaminele A, B, E și D și minerale precum sulf, fier, iod, magneziu, mangan, niacină și tiamină, și sunt surse de anti-oxidanți.
1. Piele și Îmbătrânire
În mod esenția, semințele de Chia reprezintă una dintre sursele naturale cele mai bogate în antioxianțiuna. Antioxidanții accelerează sistemele de reparații ale pielii și împiedică deteriorarea ulterioară. Folosirea de semințe de Chia poate preveni îmbătrânirea prematură a pielii datorită deteriorării inflamației cu radicali liberi.
2. Sănătatea digestivă
Fibrele sunt esențiale pentru capacitatea organismului de a echilibra nivelurile de insulină. Potrivit Institutului Național al Sănătății, semințele precum Inul și Chia pot echilibra în mod natural cantitatea de zahăr din sânge datorită conținutului ridicat de fibre și de grăsimi sănătoase.
De asemenea, atunci când sunt consumate, semințele de Chia creează în stomac o substanță asemănătoare gelatinei. Această acțiune de formare a gelului se datorează fibrei solubile din semințele de Chia și poate funcționa ca un prebiotic care susține creșterea probioticelor în intestin.
3. Sănătatea inimii
Capacitatea semințelor Chia de a reduce inflamația, de a regla colesterolul și de a scădea tensiunea arterială, le face extrem de benefice odată consumate pentru sănătatea inimii. De asemenea, prin reducerea stresului oxidativ, este mai puțin probabil ca ateroscleroza să se instaleze atunci când semințele de Chia sunt consumate în mod regulat.
4. Ajutor în tratarea diabetului
Deoarece semințele de chia sunt bogate în acid alfa-linolenic și fibre, cercetătorii de la Universitatea Litoral din Argentina au stabilit modul în care semințele de Chia pot ajuta la prevenirea tulburărilor metabolice cum ar fi dislipidemia (rezistența la grăsimi excesive) și rezistența la insulină – care conduce la dezvoltarea diabetului.
5. Un boost metabolic și de energie
Un studiu recent publicat în Journal of Strength and Conditioning a concluzionat că consumul de semințe de Chia sporește performanța exercițiilor pentru antrenamentele care durează 90 de minute în același mod în care o băutură sportivă bogată în zahăr o poate face.
6. Oase mai puternice
Calciul este fundamental pentru mențnerea sănătății osoase și ajută la menținerea forței. Chia conține de asemenea bor, care este un alt element esențial pentru sănătatea osoasă. Borul ajută la metabolizarea calciului, magneziului, manganului și fosforului și, astfel, determină creșterea sănătoasă a oaselor și a mușchilor.
7. Sănătate orală
De vreme ce semințele de Chia sunt bogate în calciu, fosfor, vitamina A și zinc, nu e de mirare că ele sunt un aliment de top care ajută la menținerea sănătății orale. Zincul previne tartrul prin menținerea plăcii de mineralizare pe dinți și are un efect antibacterian care menține germenii respirației urât mirositoare. Vitamina A și fosforul sunt, de asemenea, importante pentru dinții puternici și o gură sănătoasă.
Alege să incluzi semințele de Chia în dieta ta în mod treptat. Sunt bogate în fibre, deci începe cu o cantitate mică și asigură-te că bei multă apă. Doza zilnică recomandată este de 1 – 2 linguri de semințe uscate. Începe încet și oferă-i timp corpului să se adapteze la cantitatea crescută de fibre.